Uniformen in Roemenië
Oude uniformen bewijzen hun dienst nu in Roemenië
(foto's vanuit Roemenië)

terug naar foto-overzicht
bb

 

De uniformen zijn per afzonderlijk vervoer (minibusje) door twee bestuursleden van de stichting Moldova/Frysl‚n naar RoemeniŽ gebracht. Vooral bij de Hongaarse grens leverde dat problemen op. Uniformen staan daar gelijk aan militarisme dus was veel uitleg nodig. Hongaren vinden nog altijd dat de goederen beter in hun land kunnen worden uitgedeeld. Je krijgt altijd als commentaar: ook wij hebben veel armlastige mensen en verenigingen. Waarom gaan jullie naar RoemeniŽ terwijl wij binnenkort bij de EG horen.

De uniformen zijn in Tg. Nearnt overgedragen aan de zusterver. Moldova/Frysl‚n. Presidente Geta Brasoveanu heeft de uniformen overgedragen aan de muziekvereniging in Pasacani. Deze vereniging heeft ook een jeugdgroep, dus worden ook die uniformen gebruikt. Een probleem vormde de maten. De Roemeense jeugd is in doorsnee veel kleiner. Die uniformen zijn of worden vermaakt. Overigens gold dat ook voor de grote uniformen. De muziekvereniging telt ongeveer 50 leden maar heeft slechts 30 instrumenten. Leden gebruiken elkaars instrumenten maar bij optredens valt dus een aantal uit de boot.

De vereniging was zo blij met de uniformen dat zij spontaan afreisden naar Tg. Neamt en daar een concert verzorgden in de nieuwe uniformen. De foto is dus gemaakt in Targu Neamt. De muziekvereniging heeft beloofd in de zomermaanden opnieuw een concert in Targu Neamt te houden.

Met vriendelijke groet Willem de Boer

--
--
--
terug naar foto-overzicht